0%
    XCD
    Novetat 2020
    Xerrades culturals a distància
    XCD

    Descobrir la ciutat des de casa era impensable en una iniciativa de carrer com CultRuta. Però la pandèmia de la COVID-19 ens ha acostumat a fer el que mai havíem fet, i hem decidit aprofitar-ho i mirar-ho en positiu. Les recerques i informacions que els nostres guies han realitzat durant anys i que difícilment es poden materialitzar en una ruta, les oferim ara, exposades en línia.

    • Xerrades en directe!
    • Interactua amb el ponent!
    • Uns 60 minuts + temps per a preguntes
    • Compra l’entrada, uns minuts abans rebràs l’enllaç a l’e-mail.
    • 16€ (o menys) per connexió

    Monestirs i convents, ordres i desordres

    Diumenges al matí toca missa…però a la tarda descobrirem des de casa la Barcelona dels monestirs del segle XIX i XX: anirem de Sant Pere a Sant Pau, descalços o calçats, intentarem no acabar com el rosari de l’aurora i veurem com una cursa de braus suposadament derivà en la crema de desenes de monestirs durant les bullangues del 1835.

    Picasso, Miró i Dalí, tres genis indiscutibles de la Història de l’Art

    Els tres van viure un temps a Barcelona. I ho van fer en un moment clau de les seves vides, en plena etapa de formació, justament quan començaven a forjar el geni que els faria universals.
    Amb aquesta xerrada coneixerem en profunditat l’apassionant trajectòria d’aquests tres artistes, una trajectòria que encara avui podem evocar gràcies a l’empremta que van deixar a la Ciutat Comtal. Recuperarem alguns dels racons més emblemàtics que freqüentaven tot descobrint els espais on es van hostatjar, on van exposar part de les seves obres més conegudes, on van trobar la inspiració i on, en definitiva, van projectar un futur que els faria eterns.

    Desmuntant Julio Muñoz Ramonet: amants, quadres i paradisos fiscals

    Estrenem format digital amb la biografia d’un personatge essencial per entendre com era l’alta societat de la Barcelona franquista.

    Ser dona a l’Índia

    Una aproximació a la situació, els drets i les realitats de la dona hindú en el passat i en el present. Abordarem l’educació, el cicle de vida nena-esposa-mare, el casament i la dot, la maternitat i el fill…

    També com les diferents religions, la realitat econòmica familiar, l’entorn rural o urbà condicionen la seva llibertat real, així com quines polítiques i tendències trobem en la realitat de la dona hindú actual, sovint contradictòria.

    Barcelona i els gratacels

    Arquitectura d’alta volada: la història i les anècdotes curioses dels edificis més alts de la capital catalana. Un diumenge a la tarda desafiant la gravetat des del sofà de casa!

    Introducció a la cultura índia

    Viatgem al subcontinent indi des de casa! La Deepti ens aproximarà a la cultura vèdica i l’Índia espiritual, repassant la història des de l’Imperi Mogol fins a independència del país, contextualitzant l’Índia física i la política.

    També descobrirem com es manté la Unitat en la Diversitat cultural, de llengües, religions, realitats socials, comunitat i família, el sistema de castes. I ens traslladarà a la societat actual, en debat entre modernitat i tradició, la gastronomia, les festes i els costums per acabar, parlant de la diàspora índia.

    Símbols i ensenyes a Catalunya

    L’ésser humà es comunica mitjançant símbols. La historia de Catalunya n’és plena però sovint el pas del temps n’ha diluït l’origen. Quina va ser la primera bandera de Catalunya? I el primer himne? Quin significat té el llaç groc?

    Conceptes que s’han usat molt i dels quals s’ha abusat més, analitzats des del rigor històric i explicats des de la divulgació amena.

    Dones en guerra: pioneres durant la Segona República i la Guerra Civil

    Teresa Pàmies, Irene Polo, Mercè Rodoreda, Rosa Maria Arquimbau, Margarida Xirgu o Maria Aurèlia Capmany són alguns dels noms femenins que van deixar una empremta inesborrable a la Barcelona convulsa dels anys 30.

    Amb aquesta xerrada recordarem les trajectòries d’aquestes i altres dones pioneres en l’àmbit de la cultura -no sempre prou reconegudes pel gran públic- i descobrirem alguns dels indrets barcelonins que van freqüentar en temps de Segona República i Guerra Civil.

    Crema catalana vs Truita espanyola. La corrupció d’aquí i d’allà

    Una xerrada per descobrir autèntics artistes del pillatge de casa nostra. Cas Palau, Cas Pretòria, Cas Macedònia… una veritable enciclopèdia de la corrupció en la qual molts noms es repeteixen… i s’entrellacen amb la Casta del centre peninsular.

    El ponent és Rafa Burgos, autor del llibre Crema catalana: Amiguismo, corrupción y otras miserias. “Un treball de recopilació i síntesi admirable”, assenyala al pròleg el jutge Santiago Vidal.

     

    Vols fer aquesta activitat per un grup concertat? Omple el formulari i et confirmarem disponibilitat i preu.

    catalàespañolEnglishfrançaisitalianoportuguêsaltres / otros / others

    Si no veus bé les dates o no aconsegueixes finalitzar el procés, visita la web de reserva. Si no hi trobes dates, o no et van bé, subscriu-te al butlletí (al peu de la pàgina). Un cop al mes anunciem activitats ocasionals, noves dates i altres informacions.

    Grup privat

    Vols fer aquesta activitat per un grup concertat? Omple el formulari i et confirmarem disponibilitat i preu.

    catalàespañolEnglishfrançaisitalianoportuguêsaltres / otros / others

    Dates obertes

    Si no veus bé les dates o no aconsegueixes finalitzar el procés, visita la web de reserva. Si no hi trobes dates, o no et van bé, subscriu-te al butlletí (al peu de la pàgina). Un cop al mes anunciem activitats ocasionals, noves dates i altres informacions.

    <!--
    -->

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *